wołowina

Rośnie produkcja wieprzowiny w Polsce, a ceny znajdują się na granicy opłacalności. Ze względu na chorobę afrykańskiego pomoru świń, eksport jest ograniczony. Tylko przez osiem miesięcy 2018 r. import wzrósł o blisko 8%. W ciągu roku deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18%. Coraz lepsze są natomiast perspektywy przed polskim drobiem i wołowiną. Rośnie krajowa konsumpcja i eksport.

Nie milkną echa nielegalnego uboju krów w jednej z rzeźni w województwie mazowieckim. Główny Lekarz Weterynarii zarządził kontrole zakładów w całym kraju, zapewniając jednocześnie, że mięso dostępne w sklepach jest bezpieczne. Ponadto w poniedziałek do Polski przylecą inspektorzy Komisji Europejskiej, by przyjrzeć się bliżej sprawie.

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w grudniu 2018 r. wyniosło 11 mln sztuk (-7,4% rok do roku), co jest jego najsilniejszym spadkiem od 2012 r. Silny spadek pogłowia trzody chlewnej w II połowie 2018 r. był związany ze znaczącym pogorszeniem opłacalności żywca wieprzowego. Trend ten obserwowany jest także wśród innych znaczących unijnych producentów trzody chlewnej (m.in. w Niemczech i we Francji).

Kupowanie przez rzeźnie chorego bydła, brak inspekcji weterynaryjnej i niewyobrażalne cierpienie zwierząt ­– tak wyglądała sytuacja w jednej z ubojni. Sprawa wyszła na jaw po prowokacji dziennikarzy TVN, którzy w programie „Superwizjer” przedstawili kulisy nielegalnego procederu w jednej z firm w okolicach Ostrowi Mazowieckiej.

Pierwsze organizacje branżowe złożyły podpisy pod listem intencyjnym mającym powołać do życia platformę, umożliwiającą wypracowanie i upowszechnienie standardów zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce.

Od III kw. 2017 r. unijny rynek wieprzowiny pozostaje w spadkowej fazie cyklu. W okresie styczeń – maj br. wartość polskiego eksportu wieprzowiny zwiększyła się o 0,2% rok do roku, natomiast wołowiny zwiększyła się o 17,6%. Eksperci Credit Agricole Bank Polska szacują, że pod koniec 2018 r. cena wieprzowiny będzie spadać, z kolei wołowina zdrożeje o kilkanaście groszy za kilogram.

Ceny wołowiny osiągnęły rekordowy poziom i nic nie wskazuje, żeby miało dojść do gwałtownego ich spadku. Podobna sytuacja może dotyczyć również wieprzowiny i drobiu. Gwałtowne wzrosty nie grożą, ale jak prognozują specjaliści rynkowi, tanio nie będzie.

Władze europejskie naciskają na Chiny w celu otworzenia przez Państwo Środka rynku dla unijnej wołowiny. Dlatego Phil Hogan, komisarz UE ds. rolnictwa, wraz z producentami żywności z Europy wyruszą na rozmowy do Chin. Dla polskich producentów otwarcie tego rynku to ogromna szansa, ponieważ znaczna część produkcji trafia na eksport.

Wartość polskiego eksportu wieprzowiny i wołowiny wzrosły w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. o 18,3-19 proc. Obserwuje się jednak spadek opłacalności produkcji. Eksperci banku Credit Agricole przewidują dalszy spadek cen skupu żywca w kolejnych miesiącach.

W bieżącym roku obserwowano wzrost cen większości produktów spożywczych. Jak będzie wyglądała sytuacja w 2018 roku? Czy tegoroczne wzrosty będą nadal kontynuowane w nadchodzącym roku? Analizę cen produktów rolnych przygotowali eksperci z PKO BP.

Strony

X