Advertisement

import

W okresie styczeń – sierpień br. w obrotach towarowych wg nomenklatury Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacja Handlu (SITC) w porównaniu z ośmioma miesiącami ub. r.  odnotowano wzrost w większości sekcji towarowych. W eksporcie największy wzrost dotyczył olei, tłuszczów, wosków, zwierzęcych i roślinnych (o 22,5%) oraz napojów i tytoniu (o 10,7%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Sekretarz stanu Szymon Giżyński spotkał się z prezesem Forum Indyjskich Importerów Żywności (FIFI) Amitem Lohani. Spotkanie zostało poświęcone kwestiom rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek indyjski. Wiceminister Giżyński wskazał na czołową pozycję zajmowaną przez Polskę w produkcji wielu kategorii produktów żywnościowych, jak również dążenie do osiągnięcia ich najwyższej jakości, co znajduje uznanie na wymagających rynkach.

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% rok do roku). Z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).

Włochy coraz bardziej umacniają swoją pozycję w czołówce eksporterów żywności do Polski. W ubiegłym roku import z Włoch osiągnął wartość bliską 735 mln euro. W grupie produktów włoskich, które w największej ilości są eksportowane do Polski są wyroby mleczne, owoce, pomidory. 

X