Jesteś tutaj

14 listopada – Światowy Dzień Chorych na Cukrzycę

Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres – to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, tzw. hiperglikemią spowodowaną zaburzeniami wydzielania i/lub działania insuliny . Jak podaje WHO, w Europie aż 64 mln ludzi choruje na cukrzycę, w Polsce – ponad 3 mln osób.

Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższony poziom cukru we krwi, czyli nieprawidłowa wartość glukozy na czczo. Wyróżnia się 2 główne typy cukrzycy: typ 1 i typ 2 oraz inne, rzadziej występujące, tj. cukrzyca ciążowa czy np. cukrzyce wtórne. Cukrzyca typu 1 tzw. insulinozależna wiąże się z koniecznością przyjmowania insuliny przez całe życie. Z kolei u pacjentów z cukrzycą typu 2- tzw. insulinoniezależną, stosuje się m.in. leczenie farmakologiczne, które często wspomaga się surowcami roślinnymi, np. liśćmi morwy białej. Substancje zawarte w ich składzie mają bowiem korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową . Ekstrakt z morwy białej może zmniejszać glikemię poposiłkową, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, a tym samym wydzielanie insuliny, co sprawia, że cukry z posiłku wolniej się wchłaniają .

W prewencji cukrzycy warto wybierać naturalne produkty o obniżonej zawartości cukru, soli i tłuszczy – takie jak owoce suszone i orzechy z linii HELIO Natura czy Popcorn bez tłuszczu, soli i cukru HELIO Natura – naturalnie zdrowa przekąska polecana przez dietetyków i diabetyków jako źródło skrobi. Dzięki niskiej zawartości cukru i sodu – niskokaloryczny Popcorn HELIO Natura nadaje się także dla osób zmagających się z nadwagą czy nadciśnieniem.

HELIO Natura to produkty bogate w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy, które dzięki niskiej zawartości sodu – pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dodatkowo, duża zawartość błonnika – predestynuje owoce suszone HELIO Natura do stałej obecności w dietach nie tylko redukujących wagę, ale także w codziennej diecie osób chorujących m.in. na cukrzycę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza bogata w błonnik pokarmowy Morwa biała suszona HELIO Natura, która, jak pokazują badania, stanowi idealną przekąskę dla diabetyków, gdyż spowalniania uwalnianie i wchłanianie glukozy do krwi, przyczyniając się do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Ponadto, Morwa biała, jak i inne owoce suszone z linii HELIO Natura – m.in. Figi, Śliwki czy Morele będą świetną alternatywą dla słodyczy w codziennej, zdrowej diecie – nie tylko u osób zmagających się z cukrzycą, ale też z innymi dolegliwościami, np. alergią.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Co jeść, by mieć piękną cerę? Naturalnie zdrowe owoce suszone i orzechy HELIO Natura o obniżonej zawartości soli i cukru, pełne witamin i minerałów ważnych dla zdrowia i urody.

Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty. Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy. Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy, by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory.

X