Jesteś tutaj

Kochajmy samotne banany – Banki Żywności edukują

Marnotrawcze nawyki plasują nas w niechlubnej czołówce Europy pod względem ilości wyrzucanego jedzenia – w tym wstydliwym rankingu zajmujemy wysokie, 5 miejsce, a przykładowa czteroosobowa rodzina traci w ten sposób nawet 2,5 tys. zł. Jak wygląda portret statystycznego Polaka – marnotrawcy? Najnowsze dane opublikowano w tegorocznym raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2019”.

Jubileuszowa, 40. edycja Światowego Dnia Żywności  była hucznie obchodzona przez Banki Żywności w całej Polsce. Z tej okazji ukazał się także nowy raport organizacji –  „Nie marnuj jedzenia 2019”. Najnowsze wyniki są alarmujące – 42% Polaków nadal deklaruje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Tylko 13,2% konsumentów kupuje tzw. samotne banany, czyli te pojedyncze, oderwane od kiści sztuki. Większość badanych nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie, czyli przyznaje się do zakupu produktów, których wcześniej nie planowało (72,7%). To stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%).

– Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”,  przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego co roku zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Marnotrawstwo żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości niepotrzebnie zużytej energii. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Polacy jednak rzadko zdają sobie z tego sprawę. Taką samą trudność sprawia im rozróżnienie terminów „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed” – tylko co 3 ankietowany widzi różnicę w tych pojęciach.

W programie wydarzenia organizowanego przez Federację Polskich Banków Żywności znalazł się m.in. panel ekspercki poświęcony edukacji dot. marnowania żywności, prezentacje wyników badań Instytutu Ochrony Środowiska i SGGW, prelekcja założycieli Restaurant Week oraz omówienie zmian i wyzwań związanych z niedawno przyjętą Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.  Wydarzenie odbyło się w Centrum Edukacji Ekologicznej – Nowa Palmiarnia w Łazienkach Królewskich w Warszawie.

Źródło i foto: Federacja Banków Żywności

Kategoria: 

Podobne artykuły

Federacja Polskich Banków Żywności od ponad 20 lat ratuje święta setek tysięcy osób w Polsce, organizując Świąteczną Zbiórkę Żywności. W tym roku Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się 30 listopada i 1 grudnia. Rok temu organizacja z pomocą ponad 55 tys. wolontariuszy i dzięki zaangażowaniu Polaków, zebrała 776 ton jedzenia, z których możliwe było przygotowanie ponad 1,5 mln świątecznych posiłków dla osób potrzebujących.

Podczas prowadzonej w Polsce Świątecznej Zbiórki Żywności pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół”, w dniach 30 listopada – 1 grudnia, Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia. Dzięki zaangażowaniu Polaków, wspierających zbiórkę, produkty te jeszcze przed świętami trafią do 360 tys. osób. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie pomoc 55 tys. wolontariuszy.

X

Przeczytaj również