Jesteś tutaj

Trzeci dzień IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych

Trzeci dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozpoczął się od tradycyjnego spotkania z podhalańskimi kowalami, którzy swoje umiejętności prezentowali podczas warsztatów kowalstwa artystycznego w ramach IV Kowalskich Spotkań. Rozpoczęto także konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy tegorocznych Targów.

Podobnie, jak w ubiegłym roku, w czasie Targów istniała okazja spotkania się z Oficyną Wydawniczą Oryginały. Aleksandra Karkowska i Barbara Caillot Dubus, autorki książki "Na Giewont się patrzy”, zaprezentowały swój najnowszy projekt - “Górale do Ameryki statkiem płynęli..”. Podczas spotkania usłyszeć można było o wrażeniach osób które w latach 60. płynęły transatlantykiem M.S Batory do Ameryki.

W Zarembku Tradycji Tadeusz Szostak-Berda z Markiem Zaniewskim opowiedzieli o historii hutnictwa na Podhalu oraz poczęstowali uczestników wykładu „Zupą z gwoździa”.

W namiotach gastronomicznych swoje dania i wypieki prezentowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska oraz Gawłowa, które częstowały tradycyjną „Gawłowiańską soją” – zupą, składającą się z namoczonej soi, kiełbasy i boczku i pomidorów.

Duże zainteresowanie publiczności wzbudził pokaz freestylerów z Krakowskiej Szkoły Barmanów.

Ważnym punktem programu był rozpoczęcie konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy tegorocznych Targów. Przygotowane przez wystawców produkty oceniało Jury, w którym zasiedli m.in.:  Marcin Polus – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Jan Filipczyk – Członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Marcin Parda – Wice Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Piotr Sabala – Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Dziadkowiec – Prezes Krakowskiej Szkoły Barmanów.

Na Targowej scenie zaprezentowały się zespoły: Zbójnicek z Zębu, Gypsy Jazz Squad z Zakopanego oraz Harnasie z Suchego.

Źródło i foto: Kronos Media

Kategoria: 

Podobne artykuły

Za nami pierwsze dwa dni Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji imprezy dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji.

Czwartego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięto konkurs na najlepsze produkty tegorocznej edycji. Ostatni dzień targów to tradycyjny Festiwal Oscypka.

X