Jesteś tutaj

Polskie firmy branży mleczarskiej na Targach SIAL 2019

W dniach 14-16 maja 2019 r. polskie firmy branży mleczarskiej po raz kolejny wezmą udział w targach SIAL China w Szanghaju. Rozłożone są na 162 tys. mkw., Targi SIAL China są wiodącą platformą wymiany handlowej rynku żywności w Azji i trzecią pod względem wielkości na świecie. W ubiegłym roku w targach wzięło udział 3400 firm i 110 635 specjalistów sektora z całego świata.

Polskie produkty mleczne obecne są na rynku chińskim od dłuższego czasu. Chińscy konsumenci cenią sobie przede wszystkim walory odżywcze oraz wysoką jakość i  bezpieczeństwo składników polskiego mleka. Głównym produktem eksportowym jest serwatka proszkowana. Zgodnie z wstępnymi, niepublikowanymi danymi Ministerstwa Finansów, w 2018 r. Polska wysłała do Chin ponad 32 tys. ton, co stanowiło ok. 15% całego eksportu tego produktu z Polski, a Chiny uplasowały się na 2 miejscu, po Holandii, wśród odbiorców polskiej serwatki. Hitem eksportowym ostatnich lat jest też polskie mleko pitne, którego eksport z poziomu  33 ton w 2012 r. urósł do  376tys. ton w 2018 r., o 8660% więcej i o 50% więcej w porównaniu z 2017 r. W dalszej kolejności do Chin Polska eksportuje również proszki mleczne (około 1 tys. ton w 2018 r., zgodnie z wstępnymi, niepublikowanymi danymi Ministerstwa Finansów) oraz, ostatnio także jogurty i sery, szczególnie topione.

Ze strony chińskich importerów obserwuje się także rosnące zapotrzebowanie na materiały paszowe, a przede wszystkim na serwatkę w proszku i permeat serwatkowy. Zgodnie z prognostyką Polskiej Izby Mleka, jest szansa, że w najbliższych miesiącach br. dojdzie do skutku długo oczekiwana kontrola chińskich służb weterynaryjnych w zakładach mleczarskich produkujących np. parmeat serwatkowy. Umożliwi to eksport permeatu serwatkowego i serwatki na cele paszowe do Chin.

 Na Targach SIAL w Szanghaju będzie możliwość spotkania polskich producentów i dystrybutorów produktów mlecznych w hali E4, na stoisku D001.

Kategoria: 

Podobne artykuły

21 października rusza kolejna edycja targów żywności SIAL w Paryżu, które są największym i najważniejszym na świecie wydarzeniem branży spożywczej w 2018 r. Tereny wystawiennicze podzielone będą na 21 stref tematycznych, rozłożonych na 250 tys. mkw. Organizatorzy szacują udział 7200 firm ze 120 krajów oraz 160 000 osób odwiedzających targi.

Już w październiku po raz kolejny zostaną rozdane kluczowe dla branży spożywczej nagrody Sial Innovation 2018. Co roku przyznawane są one producentom żywności, uznanym za innowatorów i challengerów w branży spożywczej. Laureatami tego prestiżowego wyróżnienia stają się firmy, które wyznaczają aktualne trendy żywieniowe, realnie wpływając na to co trafia na nasze stoły.

X