Jesteś tutaj

Polskie firmy branży mleczarskiej na Targach SIAL 2019

W dniach 14-16 maja 2019 r. polskie firmy branży mleczarskiej po raz kolejny wezmą udział w targach SIAL China w Szanghaju. Rozłożone są na 162 tys. mkw., Targi SIAL China są wiodącą platformą wymiany handlowej rynku żywności w Azji i trzecią pod względem wielkości na świecie. W ubiegłym roku w targach wzięło udział 3400 firm i 110 635 specjalistów sektora z całego świata.

Polskie produkty mleczne obecne są na rynku chińskim od dłuższego czasu. Chińscy konsumenci cenią sobie przede wszystkim walory odżywcze oraz wysoką jakość i  bezpieczeństwo składników polskiego mleka. Głównym produktem eksportowym jest serwatka proszkowana. Zgodnie z wstępnymi, niepublikowanymi danymi Ministerstwa Finansów, w 2018 r. Polska wysłała do Chin ponad 32 tys. ton, co stanowiło ok. 15% całego eksportu tego produktu z Polski, a Chiny uplasowały się na 2 miejscu, po Holandii, wśród odbiorców polskiej serwatki. Hitem eksportowym ostatnich lat jest też polskie mleko pitne, którego eksport z poziomu  33 ton w 2012 r. urósł do  376tys. ton w 2018 r., o 8660% więcej i o 50% więcej w porównaniu z 2017 r. W dalszej kolejności do Chin Polska eksportuje również proszki mleczne (około 1 tys. ton w 2018 r., zgodnie z wstępnymi, niepublikowanymi danymi Ministerstwa Finansów) oraz, ostatnio także jogurty i sery, szczególnie topione.

Ze strony chińskich importerów obserwuje się także rosnące zapotrzebowanie na materiały paszowe, a przede wszystkim na serwatkę w proszku i permeat serwatkowy. Zgodnie z prognostyką Polskiej Izby Mleka, jest szansa, że w najbliższych miesiącach br. dojdzie do skutku długo oczekiwana kontrola chińskich służb weterynaryjnych w zakładach mleczarskich produkujących np. parmeat serwatkowy. Umożliwi to eksport permeatu serwatkowego i serwatki na cele paszowe do Chin.

 Na Targach SIAL w Szanghaju będzie możliwość spotkania polskich producentów i dystrybutorów produktów mlecznych w hali E4, na stoisku D001.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Już w październiku po raz kolejny zostaną rozdane kluczowe dla branży spożywczej nagrody Sial Innovation 2018. Co roku przyznawane są one producentom żywności, uznanym za innowatorów i challengerów w branży spożywczej. Laureatami tego prestiżowego wyróżnienia stają się firmy, które wyznaczają aktualne trendy żywieniowe, realnie wpływając na to co trafia na nasze stoły.

21 października rusza kolejna edycja targów żywności SIAL w Paryżu, które są największym i najważniejszym na świecie wydarzeniem branży spożywczej w 2018 r. Tereny wystawiennicze podzielone będą na 21 stref tematycznych, rozłożonych na 250 tys. mkw. Organizatorzy szacują udział 7200 firm ze 120 krajów oraz 160 000 osób odwiedzających targi.

X