Jesteś tutaj

Słodycze na świątecznym szczycie

Ostatni kwartał roku okazuje się najważniejszym dla producentów słodyczy. Notują wówczas wzrosty sprzedaży nawet o 30% w stosunku do pozostałych kwartałów. Dzięki dobrej koniunkturze w przeciągu ostatniego roku nastąpił wzrost sprzedaży o 4%, do poziomu 12,15 mld zł.

Dla branży wyrobów słodkich rytm wyznaczają poszczególne święta. Już we wrześniu firmy zaczynają przygotowywać się do grudniowego sezonu bożonarodzeniowego. Opracowywane są smak, kształt oraz skład dla nowych produktów. Słodkości dostępne na rynku przez cały rok, zyskują w tym czasie okazjonalne opakowania, które jak zaznacza branża muszą mieć złote zdobienia. Grudzień jest także okresem, w którym producenci planują już ofertę wielkanocną. Wcześniej przypada również „mały szczyt sprzedaży” związany z walentynkami.

Nie tylko produkcja i konsumpcja na rynku krajowym wzrasta. W czasie pierwszych ośmiu miesięcy tego roku sprzedaż za granicę wzrosła o 3% w stosunku rocznym, do poziomu 1,54 mld euro.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Według danych Euromonitora rynek słodyczy czekoladowych zanotował w 2013 r. 6-procentowy wzrost, co oznacza podtrzymanie tendencji wzrostowej. Wyliczenia pokazują, że obecnie wartość rynku wynosi około 6,4 mld zł.

W dobie żywności fast food, dań instant oraz wszechobecnej mechanizacji i automatyzacji naszego życia są jeszcze produkty, które przygotowuje się ręcznie, tradycyjnymi sposobami, według niezmiennych od lat receptur. Do tych produktów należą karmelki z Wawelu.

X