Jesteś tutaj

Wzrasta eksport mrożonych warzyw do USA i Kanady

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

Kraje Ameryki Północnej są najbardziej dynamicznie rozwijającym się kierunkiem sprzedaży mrożonych warzyw z Polski poza UE. Wzrost sprzedaży do USA i Kanady łagodzi skutek mniejszych dostaw mrożonek do Białorusi. Zaostrzenie rosyjskiej polityki względem reeksportu skutkuje, że w sezonie 2018/2019 (dane dla 9 miesięcy) sprzedaż mrożonych warzyw z Polski do Białorusi w relacji do sezonu 2015/2016 zmalała o 4,3%, do 43,3 tys. t.

Źródło: Agro Nawigator PKO Bank Polski

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przeanalizowała ukraińskie dane importowe. W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. przywóz jaj na Ukrainę wzrósł o 32%. Choć procentowy przyrost jest imponujący, to wolumenowo oznacza wzrost tylko z poziomu z 3,4 tys. ton do 4,5 tys. ton. Ze statystyk okazuje się, że Polska jest największym eksporterem na Ukrainę (35% udział). Pozostałe większe wysyłki realizują: Bułgaria (26% udział) i Niemcy (24% udział).

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% rok do roku). Z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).

X