Jesteś tutaj

Rynek malin w Polsce

Maliny, po truskawkach i porzeczkach są trzecim pod względem powierzchni i wolumenu zbiorów gatunkiem owoców jagodowych uprawianych w kraju. Polska jest największym producentem malin w Unii Europejskiej oraz piątym – po Federacji Rosyjskiej, Meksyku, Serbii i Stanach Zjednoczonych – producentem malin na świecie – podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.  

Udział Polski w światowej produkcji malin wynosi około 13%, a w produkcji unijnej przekracza 50%. Duża popularność uprawy malin w kraju jest wynikiem ich właściwości zdrowotnych, walorów smakowych oraz popytu ze strony przemysłu przetwórczego. Maliny spożywane są w postaci świeżej oraz przetworzonej jako mrożonki, konfitury, dżemy, kompoty oraz soki.

W ostatnich latach areał uprawy malin w Polsce jest względnie stabilny i wynosi 27–29 tys. ha, a zbiory w zależności od warunków pogodowych osiągają od 105 tys. ton do 129 tys. ton. Uprawa malin prowadzona jest przede wszystkim w województwie lubelskim, na obszarze którego zlokalizowane jest około 70% krajowych plantacji. Popularnymi odmianami malin uprawianymi w Polsce są m.in.: „Polana”, „Polka”, „Beskid”, „Benefis”.

Znaczna część krajowych zbiorów malin jest przeznaczona na eksport. Z Polski maliny eksportowane są przede wszystkim w postaci mrożonej. W 2018 r. z kraju wyeksportowano 49 tys. ton malin mrożonych, co stanowiło 42% wolumenu produkcji krajowej. Odbiorcami zagranicznymi malin mrożonych były głównie Niemcy, Belgia, Wielka Brytania i Francja. Wolumen eksportu malin świeżych był znacznie mniejszy i wyniósł 11 tys. ton. Owoce te eksportowano przede wszystkim na rynek niemiecki i holenderski.

Hurtowe ceny malin pod koniec czerwca 2019 r. kształtowały się na wysokim poziomie. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ceny malin na rynkach hurtowych w dniu 27 czerwca 2019 r., w zależności od jakości wynosiły od 18 zł/kg do 22 zł/kg wobec 6 zł/kg do 24 zł/kg przed rokiem.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Spośród wielu czynników wewnętrznych i zewnętrznych określających warunki funkcjonowania mikro i małych przedsiębiorstw handlowych w perspektywie 2020 r., do najważniejszych zewnętrznych czynników należą: silna konkurencja i uwarunkowania prawne, czynniki demograficzne oraz nowe technologie informacyjne i komunikacyjne.

W Polsce żyje około 1,5 mln rodzin pszczelich, w ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost – przybyło około 56 tys. rodzin. Trudno jest sobie wyobrazić życie ludzi bez pożytecznej pracy pszczół. Jako jedyne potrafią wyprodukować miód. Dzięki temu, że zapylają kwiaty, mamy więcej warzyw czy owoców. Wczoraj obchodziliśmy Dzień Pszczoły. 

X