Jesteś tutaj

Advertisement

Rozmowy polsko-indyjskie

Sekretarz stanu Szymon Giżyński spotkał się z prezesem Forum Indyjskich Importerów Żywności (FIFI) Amitem Lohani. Spotkanie zostało poświęcone kwestiom rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek indyjski. Wiceminister Giżyński wskazał na czołową pozycję zajmowaną przez Polskę w produkcji wielu kategorii produktów żywnościowych, jak również dążenie do osiągnięcia ich najwyższej jakości, co znajduje uznanie na wymagających rynkach.

Podkreślił wolę równoważenia znaczącego ujemnego bilansu w handlu produktami rolno-spożywczymi z Indiami oraz niesatysfakcjonujący poziom dotychczasowego polskiego eksportu do tego kraju, nieodzwierciedlający pozycji polskiego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Wskazał na szanse rozwoju polskiego eksportu rolno-spożywczego do Indii wynikające z osiągniętego w ostatnich latach postępu w zakresie dostępu polskich towarów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego. Prezes FIFI potwierdził zainteresowanie przedsiębiorców indyjskich importem polskiej wieprzowiny, mięsa drobiowego, jabłek, owoców jagodowych, jak również produktów mlecznych, słodyczy i wyrobów alkoholowych. Wskazał na znaczący potencjał rozwoju polskiego eksportu do Indii, który w ciągu najbliższych lat mógłby osiągnąć kilkunastokrotne zwiększenie obecnie osiąganych wyników.

Najważniejszym  rezultatem spotkania było uzgodnienie możliwości wsparcia ze strony FIFI dla zwiększenia efektywności działań marketingowych polskich przedsiębiorców zainteresowanych eksportem na rynek indyjski (m.in. pomoc w zorganizowaniu spotkań  z czołowymi indyjskimi importerami, jak również przedstawicielami Agencji ds. Standardów i Bezpieczeństwa Żywności FSSAI w trakcie udziału w targach rolno-spożywczych w Indiach) oraz współpracy w zakresie kontaktów z administracją indyjską dla sprawnego przebiegu procedur związanych z dostępem polskiej żywności do rynku indyjskiego (np. w przypadku polskiej borówki wysokiej).

Indie to priorytetowy partner w kontekście możliwości rozwoju współpracy w sektorze rolno-spożywczym. W 2018 r. polski eksport rolno-spożywczy do tego kraju osiągnął wartość 9,1 mln euro. Najważniejszym polskim towarem eksportowym na rynek indyjski były jabłka, na które przypadało ok. 40% wartości eksportu rolno-spożywczego do Indii.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% rok do roku). Z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

X