Jesteś tutaj

Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. To główny wniosek z badania przeprowadzonego przez agencję badawczą INQUIRY we współpracy z ITBC Communication. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.

Czy Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych? Agencja badawcza INQUIRY, we współpracy z ITBC Communication, zapytała o to konsumentów podczas badania „Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji”. Zdecydowana większość respondentów – bo aż 91% – odpowiedziała pozytywnie. Najważniejszy dla nich okazał się skład produktu – 90% badanych sprawdza, czy dana żywność zawiera jakieś dodatki. Równie istotne dla osób, które wzięły udział w badaniu, było działanie prozdrowotne produktu (83%) i zawartość składników odżywczych (82%). Konsumenci interesują się też krajem pochodzenia żywności (74%) i sposobem jej produkcji – 76% badanych chciałoby wiedzieć, czy dany produkt został wyprodukowany w sposób tradycyjny. Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach.

Foto: iStock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polacy najbardziej przejmują się zdrowiem. Aż 26% konsumentów wskazało  zdrowie jako swoją największą obawę na nadchodzące pół roku. Nie zaskakuje więc fakt, że wyjątkowo niskie bezrobocie i lepsza sytuacja materialna konsumentów pozwalają im w większym stopniu skupić się na sobie i na zdrowiu, co z kolei przekłada się na rozwój trendu prozdrowotnego, także na rynku stacji benzynowych.

Firma badawczo-analityczna Mintel podsumowała 2016 r. pod względem innowacyjnych produktów wprowadzonych na polski rynek żywności. Producenci żywności i napojów oprócz koncentracji na smaku, praktyczności i pochodzeniu produktów, zdecydowanie idą w kierunku zdrowej żywności. 

X

Przeczytaj również